ceturtdiena, 2010. gada 23. septembris

Laikmetigās grafikas izstāde "Vielmaiņa

No 1.oktobra līdz 8.novembrim Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Baltajā zālē (K.Valdemāra ielā 10a, Rīgā) apmeklētāji varēs iepazīties ar jaunākajām tendencēm Latvijas grafikā izstādē „Vielmaiņa“.

Laikmetīgās grafikas izstādes „Vielmaiņa“ ideja tapusi Latvijas Mākslas akadēmijas Grafikas nodaļā, tās kurators ir mākslinieks Juris Petraškevičs. Lielākā daļa autoru ir Mākslas akadēmijas Grafikas nodaļas studenti. Ekspozīcijā pārstāvēti arī ļoti labi pazīstami, starptautisku atzinību guvuši autori ar bagātu pieredzi šajā medijā. Tāpat izstādē piedalās mākslinieki, kas tradicionāli strādā citos mākslas veidos, bet apliecinājuši sevi arī ar talantīgiem grafikas darbiem.
Apskatāmo darbu formas un tehnikas aptver plašu atšķirību amplitūdu, atspoguļojot kontrastus starp autoriem gan ideju, gan izpildījuma kontekstā. Jau ierastajās grafikas tehnikās (dobspiede, litogrāfija, linogriezums, sietspiede) izstrādātie darbi mīsies ar multimediāliem darbiem (foto, digitāldruka, video, instalācija), un jautājums par to, cik tālu sniedzas robežas grafikas mākslā un vai robežas radošajā procesā pastāv vispār, joprojām būs diskutējams. Izstādes uzdevums nav ne jautājumu virknes izveide, nedz arī atbilžu sniegšana.
Izstādes bioloģiski skanošais nosaukums „Vielmaiņa“ radies no asociācijām ar dažādu vielu asimilāciju organismā, kas šajā gadījumā nemaz nav tik tālu no savas pirmatnējās nozīmes. Tikai šoreiz tas vairāk gan saistās ar fiziski netaustāmām lietām (ja par tādām neuzskata paša mākslas darba fizisko formu), kuras savstarpēji reaģējot veido kultūru, mākslu un tās mijiedarbību sabiedrībā. Uzlūkojot to no šāda aspekta, jāmin, ka, cik vielas, ko uzņemam, un reakcijas, kas izveidojas to rezultātā, ir dažādas, tik daudz dažādu lietu arī mūsu domu pārstrādei piedāvās šī izstāde, izraisot individuāli jeb subjektīvi dažādus apsvērumus un, iespējams, pat apvērsumus.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru